Att återställa fasaden

De flesta byggnader som har mer än ett sekel på nacken har sett sin fasad ändras några gånger. Det gäller såväl bostadshus på landet som pampiga praktbyggnader i städerna. Om man vant sig vid den “nya” fasaden kan en fasadrenovering som återställer den till sitt forna utseende riva upp känslor.

Hur såg vårt hus ut från början? Hade det liggande eller stående panel? Och vilken färg var det målat i? Vi har inte så många grannar, och de skulle knappast starta en namninsamling om vi gjorde en fasadrenovering där vi bytte panel, lade den i en annan riktning, och målade den gul eller brun istället för röd. Vi skulle nog kunna måla hela huset rosa utan att någon sa nåt, eller lägga puts utanpå träfasaden. 

Fasadrenovering Stockholm

Men i andra fall kan det vara svårare. Och det kan gälla även om fasaden återställs till sitt ursprungliga utseende. Vid en fasadrenovering i Stockholm, där Storkyrkans fasad återställdes till sin ursprungliga färg, var det inte alla som var nöjda. Skönhetsrådet tyckte inte att det var en bra idé att återgå till den ursprungliga rosa färgen, istället för den gula färg som kyrkan hade före renoveringen. 

Den riksbekanta villan i Skänninge

Men att låta ett hus vara gult kan också röra upp känslor. Det fick en man boende i Skänninge erfara för några år sedan. Han hade målat sitt hus i varma gula nyanser: ljusgult längst ned och en varm brandgul högst upp. Detta uppskattades inte av kommunen. Byggnadsnämndens ordförande dömde ut färgsättningen som “inte svensk”, och husägaren hotades med böter om han inte målade om, vilket han till slut gjorde. 

Kanske hade detta delvis med avundsjuka att göra. Skänninge var en av de första städerna i Sverige, men ingår idag i Mjölby kommun. Kanske ville inte centralorten att lilla Skänninge skulle överglänsa dem på någon punkt. Det ser ju ofta ut så på landsbygden.