Hur är det att bo i Gimo?

Det sägs att för första gången (någonsin?) så har inflyttningen till storstäderna planat ut. Den har inte minskat men kurvan för inflyttade personer från landsbygd och små orter går inte uppåt längre. Fortfarande är det fler som flyttar in till städerna än tvärtom, men det blir inte väldigt många fler som flyttar in än de som flyttar ut ur städerna i Sverige. Låt oss ta Gimo, som exempel. Inte för att det är något med Gimo, annat än att det råkar vara en ort på landet, utanför Uppsala, och på väg till Östhammar.

Fler invånare i Gimo skulle ge fler jobb

Om fler bodde på landet än i städerna, kanske det skulle innebära en blomstrande landsbygd på nytt. Tänk om skolorna kunde öppnas igen, efter att de stängt då familjerna flyttade ut från landet? Eller om lanthandlarna kunde öppna sina affärer? Tänk om pizzeriorna också kunder flytta med? Och dagis, tvätterier, biografer och folkparkerna? Det skulle generera en massa jobb men nu på landet i stället. Alla hantverkare skulle också flytta ut, för med fler som bor på landet, behövs det fler reparatörer, hantverkare som kan bygga hus och lägga tak på husen.

Numera kan man kanske bo på landet

Ska vi jobba hemifrån, spelar det ju mindre roll var vi bor. När urbaniseringen ägde rum i Sverige hände detta eftersom folk flyttade till städerna där jobben fanns. När fabrikerna tillkom och växte, tog arbeten slut på landet. Skulle man slippa svälta då, så var det bara att ta sitt pick och pack och flytta in till fabrikerna, hamnarna och städerna där arbeten skapades. Men nu, när alla har datorer hemma och internet och det mesta arbetet sker på våra datorer, kan vi lika bra bo på landet och jobba hemifrån.

Pandemin ändrade oss

Pandemin har ändrat människors vilja att bo på landet, sägs det. Jag tror att de flesta gärna skulle vilja bo nära djur och natur istället för att bo vid asfalt, tung trafik och åka tunnelbana, pendeltåg eller köra bil och fastna i en jättelång bilkö. Hur kul är det? Egentligen. Nej, de flesta kanske vill bo nära en sjö eller en skog och ha en egen gård, med gräsmattor, blommor, träd och buskar. Sedan lockar det väl att ha mycket utrymme att röra sig på.