Emmero

Välkommen till Emmero

Emmero har långa anor men är en mycket liten bondgård jämfört med många av de lantbruk som finns i området. På Emmero har vi valt att fokusera på ekologisk odling. Många blir förvånade då de inser hur mycket vi faktiskt kan odla i Sverige. Vi har till och med produktion av eget vin!

Emmero bondgård odlar ekologisk mat

Ekologisk mat är mat som inte har behandlats med kemikalier och andra ämnen för att hålla bättre och stå emot skadedjur. Ett ekologiskt jordbruk kräver mer. För oss på Emmero är det en fördel att vi är en så pass liten bondgård. I mindre skala är det ofta mycket lättare att nå de uppsatta målen.

Dessutom kan vi kombinera viss djurhållning med de ekologiska odlingarna på ett fint sätt. Vi får till exempel god näring från djurens avfall. Tvärtom är det ofta så att det vi inte skördar för eget bruk eller den lilla gårdsbutiken går till djuren i vår myshörna.

Vårt vin smakar svenskt

Hur smakar svenskt vin? Svenskt förstås! Vi brukar säga att vårt vin har en smak av vind och öppna vidder. Det är inte särskilt sött men mycket friskt. Det passar bra med fågel och fisk. Emmeros vin är fortfarande i sin linda. Vi har inte haft många skördar och det kan dröja länge innan vår etikett syns på butikshyllor.

Men vi tycker att det är roligt att upptäcka hur det går att odla olika grödor och frukter i Sverige. Det är klart att Emmero bondgård har traditionella fruktträd som päron och äpple. Men vi tycker att det är spännande att försöka oss på mer exotiska arter

Till vår hjälp har vi ett växthus. Där har vi planterat olika citrusfrukter såväl som kryddor som är vanligt förekommande i medelhavsområdet. Vårt växthusprojekt är spännande på flera sätt. Dels är det givetvis spännande att se hur dessa arter klarar sig här i den nordiska myllan. 

Men vi tycker också att det är intressant att se om en svensk bondgård skulle kunna bli självförsörjande utan att dra ner på behovet av kryddor och grödor som traditionellt inte växer i Sverige.

Låt barnen upptäcka odling

För barn är odling ett naturligt intresse. Ju tidigare de får börja desto bättre. Emmero bondgård är en bra plats för de små att upptäcka glädjen med att så och skörda. På sommaren låter vi barn plocka jordgubbar som de under våren har varit med om att plantera.

Det går att komma förbi och bara upptäcka. Vi kan för det mesta ordna med en liten stund vid någon odling. Barn tycker om att upptäcka och lyssnar gärna när vi förklarar vad som händer där i marken. Roligast blir det när besöket avslutas med att få smaka.

Mer kunskap om djur

Vi har nämnt vår myshörna och den är också väldigt uppskattad just av barnfamiljer. Här går det bra att mata våra vackra dvärgkaniner med morötter och salladsblad. Vi pratar om djuren och deras bakgrund. Det blir helt enkelt en mysig stund på Emmero bondgård!